Hatsekidee!!

Smulnarren en Smulnarinnekes, Hatseki…dee,

Helaas kunnen we geen Carnaval vieren en weer niet meedoen aan de optocht. Vorig jaar waren onze bewoners enthousiast aan de slag gegaan om een eigen wagen te bouwen om mee te lopen in ons mooie Kaaiendonk. Toen gooide het slechte weer roet in het eten en konden we niet meelopen. Wat we toen nog niet konden vermoeden was dat we het hele jaar beperkt zouden worden in onze vrijheid. De Corona-pandemie spoelde over ons heen.

Dat heeft er voor gezorgd dat we ook dit jaar nog steeds geen optocht kunnen lopen.

Maar we houden de moed erin. Onze vrijwilliger Helmut heeft er toch de sfeer weer in gekregen. Onze bewoners zijn weer aan de slag gegaan om het TICOhuis in Carnavalssferen te hullen. Er is driftig geknutseld en geverfd en het resultaat is een prachtige collectie maskers en tekeningen. Super gezellig!

We gaan toch een beetje feest vieren en ‘met die handjes…. de lucht in’.

Veel plezier! Alaaf!

3 jaar TICOhuis

Het TICOhuis bestaat 3 jaar!!

Op zaterdag 3 februari 2018 gingen onze eerste bewoners het TICOhuis in. Verdeeld over kleine groepjes kwamen gaandeweg onze bewoners het TICOhuis in. Rustig wennen, want ze kwamen allemaal vanuit een veilig thuis van pa en ma bij ons wonen.

Vooraf hadden we al heel wat leuke activiteiten georganiseerd om aan elkaar te wennen.
Het was dus niet helemaal onbekend, maar wel heel spannend om nu dan toch echt op zichzelf te gaan wonen.

Inmiddels zijn we dus 3 jaar open. Onze bewoners hebben het goed naar hun zin en wonen hier met plezier. We kunnen het helaas niet met leuke feestelijkheden vieren, maar we besteden er zeker wel aandacht aan. Een heerlijk feestdiner, slingers en natuurlijk taart.

Hopelijk kunnen we er volgend jaar wel een leuke feestdag van maken.

Misschien is het leuk om onze oude berichten nog eens terug te kijken?

Onze eigen TICObus!!

We hebben er lang op moeten wachten, maar hij is er!

De spiksplinternieuwe TICObus met alles erop en eraan, is eindelijk afgeleverd.

Maandag 4 januari was het dan zover. Onze teammanager Lisette van der Vliet en bestuurslid Ben Post konden de sleutels van de TICObus in ontvangst nemen.

Natuurlijk waren er ook al een paar van onze bewoners bij aanwezig. De oh’s en ah’s waren duidelijk hoorbaar. “Wat een mooie bus! Is die van ons!? Wauw, te gek. Nu kunnen we met z’n allen naar de bioscoop of het zwembad”. En opmerkingen als “Wat gaaf, ik wil erin!” of “Rijden, rijden, kunnen we een rondje rijden?” Kortom hele enthousiaste reacties van zowel onze bewoners als van medewerkers.

Er werd dus gelijk een ritje met de bus gemaakt.

Het heeft even wat voeten in aarde gehad. Door de Corona-crisis konden o.a. airbag onderdelen en parkeerverklikkers niet worden uitgeleverd. Mede hierdoor liep de uitlevering van onze bus vertraging op. Dat moest natuurlijk eerst in orde worden gebracht, want veiligheid voor alles.

Vele sponsoren waren bereid om ons te helpen. Hierdoor zijn op onze bus vele sponsornamen te vinden.

Wij bedanken alle bedrijven natuurlijk heel hartelijk voor hun bijdrage. 

We wensen iedereen

vele veilige kilometers!

Vossenjacht in het centrum

In de maand juli hebben we elk weekend gezellige activiteiten. Taartjes bakken, keien schilderen, filmmiddag en afgelopen zaterdag 18 juli hadden we een heuse vossenjacht.

Acht van onze bewoners en logés gingen samen met twee van onze begeleidende dames op zoek naar 7 vossen in het centrum van Oosterhout.

Ze vonden de eerste vos in de Braak en moesten daar een bijzonder memoriespel doen. Twee dezelfde dieren zoeken. Maar het waren niet twee dezelfde plaatjes. Best moeilijk hoor, maar gelukt! De eerste vos was binnen. De tweede vonden ze aan het begin van het Slotpark. Hier moesten ze een eierlepel-parcour lopen en ‘eitje poepen’. Check: nr 2 was binnen. Even een lekker verfrissend stukje meloen en weer verder. Ze kwamen vervolgens in het hoofdpark met gezellige strandstoelen. Al zoekend zien ze ineens een vreemde heks bij de witte spookachtige beelden. Hier werd eerst een hekselbrouwsel gedronken en daarna koekhappen. Gelukkig lukte dat bij iedereen en werd er niemand betoverd in een muis.

Aan het eind van het park stond een rare leeuw in de bosjes. Dat was vos nummer 4. Hier werd flessenvoetbal gespeeld. Dat was al een super leuke activiteit, maar vooral elkaar daarna lekker achterna zitten en nat gooien was helemaal geweldig. Vooral begeleidster Rebecca moest het ontgelden en was drijfnat. Het droogde gelukkig snel, want we hadden heerlijk weer. Op naar de volgend vos.

Zoeken, zoeken en ja hoor daar was weer een vos. Een politieagente. Gelukkig geen strenge maar een lieve die een spelletje met ons wilde doen. Er werd een alternatieve stoelendans gehouden. In de eerste ronde was Thomas de snelste cirkelveroveraar. En na de twee ronde bleef Femke als beste over. Ze hebben allemaal heel goed hun best gedaan en dus kregen ze vossenplaatje 5 van de politieagente. Nu op zoek naar nummer 6.

Nadat ze door de Statenlaan waren gelopen, kwamen ze uit bij het hertenparkje. Daar zat weer een vreemde vos. Het was een kleurrijke eenhoorn. Daar kregen ze een lekker zakje chips en gingen vervolgens aan de slag met blinddoeken op om het voel, proef en ruikspel te doen. Stiekem onder de blinddoek doorkijken en volop lol. Ze kregen wasmiddel en pindakaas te ruiken, veertjes te voelen en komkommer en een stukje citroen te proeven. Jeetje wat was dat zuur.

De laatste vos was snel gevonden. Daar werd ezeltje prik gedaan. Weer een blinddoek voor en maar hopen dat je partner je goede aanwijzingen zou geven. Wat is het toch lastig om te onthouden wat links en recht is! Maar uiteindelijke is het bij iedereen gelukt om in ieder geval in de buurt van de ‘roos’ te komen.

Super gedaan, alle 7 vossen gevonden. Allemaal weer terug naar het TICOhuis. Om 16.30 uur kwamen we daar aan. Eerst weer even wat drinken en vervolgens ging iedereen in de ‘relax modus’. Even bijkomen en daarna lekker met z’n alle buiten aan tafel.

Dankjewel Karin en Rebecca voor de goede organisatie en natuurlijk ook dank aan alle vossen voor hun hulp. Het was een zeer geslaagde dag en zeker voor herhaling vatbaar.

Verrassingsoptreden van Wendy de Laat

Wij werden benaderd door Wendy de Laat dat zo voor onze bewoners graag belangeloos wilde komen optreden. Juist om ze een hart onder de riem te steken in deze toch wel verwarrende tijden. Dat vonden we heel lief en gingen graag op haar aanbod in.


Afgelopen donderdag 4 juni waren onze bewoners vol verwachting in de tuin om naar het optreden van Wendy te luisteren. Er werd natuurlijk volop gedanst en meegezongen. Gelukkig was het wel droog want we konden niet naar binnen vanwege de 1,5 meter afstand. Dat mocht de pret niet drukken, want het was super leuk en gezellig.

Na afloop heeft Peter weer lekker voor ons gekookt en hebben we weer eens gezellig met z’n allen zitten smikkelen.

Hopelijk zijn we binnenkort weer met z’n allen terug in het TICOhuis.

Wendy Bedankt!

TICOhuis in de bloemetjes gezet

Corona, iedereen heeft het erover. Corona maakt ons ziek, geeft ons financiële problemen en doet iets met de economie. Maar door de Coronacrisis ontstaan ook mooie en hartverwarmende initiatieven.

Zo werden de medewerkers en bewoners van het TICOhuis, een wooninitiatief voor jongvolwassenen met een verstandelijke beperking in het centrum van Oosterhout, verrast met mooie orchideeën, vers van de kweker.

Initiatief voor deze actie kwam van FlierSystems.

Flier Systems is opgericht in 1931 door Berend Flier, vanuit zijn smederij in Barendrecht. Uitgangspunt is om gereedschappen en machines te ontwikkelen waardoor boeren en kwekers in staat zijn beter en efficiënter te werken. Dit alles vanuit verbondenheid met de kwekers en hun ondernemerschap.

Vanuit deze verbondenheid met de kwekers is het idee ontstaan om ze te steunen en een aantal van hun producten te kopen. Medewerkers van FlierSystems mochten mensen of instellingen voordragen om deze planten of bloemen te laten bezorgen. En zo kwamen een aantal van deze mooie orchideeplanten bij het TICOhuis terecht.

Namens alle bewoners en medewerkers van het TICOhuis willen wij FlierSystems bedanken voor het mooie gebaar en de kweker bedanken en veel sterkte wensen in deze moeilijke tijd.

TICOhuis in de optocht I

Op zondag 23 februari zijn onze bewoners van het TICOhuis te zien als deelnemers aan de Carnavalsoptocht in Oosterhout.

Hebt u het artikel over het ontstaan van dit idee en het bouwen van onze wagen al gelezen?

Bekijk dan hier naar wat leuke foto’s en het artikel uit BN/De Stem

U komt toch ook wel kijken naar onze Smiley-wagen? We lopen op zondag 23 februari in de grote optocht op nummer 9.

Kerstdiner met bewoners

Het jaar nadert alweer zijn einde. Vele bewoners gaan naar huis met de feestdagen.

Dus werd er besloten om alvast een gezellig Kerstdiner met z’n allen te houden. De groep is lekker gaan eten bij La Cantina. Het was een heerlijk ongedwongen sfeertje en iedereen heeft prima genoten.

Voor iedereen was er wel wat naar zijn zin, met die lekkere tapas. Smullen dus.

Sommigen namen er een lekker pilsje bij, de ander hield het bij een verfrissend glaasje cola. Het was in ieder geval een vrolijke bende. Iedereen heeft er van genoten, lekker gegeten en veel plezier gehad.

Wij wensen u hele Prettige Feestdagen en een Gezond Nieuwjaar!

Zomer in het TICOhuis

Het is zomer en we genieten volop!

Het zonnetje schijnt, de temperatuur loopt soms flink op. Maar dat mag de pret niet drukken. We hebben de zomer in onze bol!

Voordat de zomervakantie voor iedereen zou beginnen zijn we eerst met z’n allen naar de Efteling geweest. Gelukkig was het niet te heet en heerlijk droog. Dus een bolderkar met drinken en lekkers mee en huplakee…. met z’n allen genieten maar. Het was weer een super toffe dag.

Daarna begonnen de vakantieweken. Er waren steeds een paar bewoners en personeelsleden heerlijk op vakantie. Maar er waren ook bewoners die vrij hadden van hun werk en toch lekker in het TICOhuis bleven. Dat bood natuurlijk mogelijkheden voor wat leuke zomeractiviteiten.
Twee weken lang was er van alles te doen. Voor ieder wat wils: zwemmen, high tea, boerengolf, bioscoop, kaasboerderij, bowlen, ijzertijd boerderij, picknicken, gezellig knutselen en relaxen in het TICOhuis. Tijdens de hete dagen stond het opblaas zwembad in de tuin of werd er lekker ‘gekeet’ door een watergevecht te houden!

Hieronder ziet u een aantal gezellige foto’s van een aantal van deze uitstapjes.

De zomer kabbelt nog lekker even voort, sommigen van ons zijn of gaan nog op vakantie.
Gaat u ook nog? Dan wensen wij u ook zo’n gezellige zomer en een hele fijne vakantie!

‘Onze Paul’ heeft afscheid genomen

Onze voorzitter Paul Borger heeft afscheid genomen.

Paul was al voor de oprichting van Stichting TICO bij de opzet van ons TICOhuis betrokken.
Samen met de initiatiefouders was hij erbij toen de eerste geïnteresseerden naar onze informatieavonden kwamen. Vele gesprekken over hoe we ons huis wilde gaan opzetten volgden.

Voordat de verbouwing startte, heeft hij meegedacht over de indeling van het huis. Ging hij samen mee op pad om te zorgen dat het TICOhuis er ook echt huiselijk uit kwam te zien en dat het aan niks zou ontbreken. Mooie keukens met alle apparatuur, potten en pannen, serviesgoed en bestek mee aanschaffen. Een gezellige inrichting mee uitzoeken. Dat was heel goed aan hem besteed.

Maar zeker ook als voorzitter van Stichting TICO heeft hij veel voor ons betekend.
Hij heeft vele ouderbijeenkomsten geleid om alle informatie op een overzichtelijke en duidelijke manier over de bühne te brengen.
Ook heeft hij samen met verschillende commissies heel wat hoofdbrekers gehad aan het opstellen van een zorgvisie en een huishoudelijk reglement, maar ook over de selectie van bewoners en wie het beste in welke woongroep zou passen.
Sinds zijn voorzitterschap vanaf 1 november 2016 heeft hij intensief leiding gegeven in zijn taak als voorzitter. Hij heeft samen met anderen gezorgd dat er een gezonde financiële organisatie staat en dat hij een aanspreekpunt was voor bestuursleden, ouders en personeel.

Maar bovenal heeft hij altijd het belang van onze bewoners als hoofddoel voor ogen gehouden. Onze bewoners zijn dan ook allemaal groot fan van ‘onze Paul’

Nu na zo’n 3 jaar zeer intensief en geheel op vrijwillige basis, bezig te zijn geweest met Stichting TICO, het TICOhuis, het personeel, de ouders en de bewoners, heeft hij besloten terug te treden en meer tijd vrij te maken voor zijn gezin.

Wij wensen Paul heeft veel succes en geluk in de toekomst en hebben hem inmiddels persoonlijk bedankt tijdens een gezellige BBQ met cadeau’s en bloemen.

Wij hopen dat hij nog regelmatig even gezellig een bakkie koffie komt drinken in ons TICOhuis.

Beste Paul,
Heel hartelijk bedankt voor ALLES!